Czekoladowe ciasto z czekoladowym budyniem

0 (0 ocen)

Istna fontanna czekolady !

Składniki:

  • Ciasto : 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa : 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 250 g margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki kakao, opakowanie budyniu czekoladowego

    Polewa : 3 łyżki wody, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru

    Ponadto : 1 paczka biszkoptów, 100 g czekolady nadziewanej, alkohol, tłuszcz do blaszki

Czekoladowe ciasto z czekoladowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubić białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Na masę budyniową część mleka odlać, rozmieszać w niej budyń, żółtka i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mleko rozmieszane z budyniem. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając stopniowo zimny budyń. Na polewę podgrzewać składniki, aż się rozpuszczą.
    Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć biszkopty nasączone alkoholem. Między biszkoptami rozłożyć drobno pokrojoną czekoladę. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą. Udekorować.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 25 x 40 cm.

Komentarze

Podobne przepisy