Czekoladowe ciasto z czekoladowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt ubić białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Na masę budyniową część mleka odlać, rozmieszać w niej budyń, żółtka i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mleko rozmieszane z budyniem. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając stopniowo zimny budyń. Na polewę podgrzewać składniki, aż się rozpuszczą.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć biszkopty nasączone alkoholem. Między biszkoptami rozłożyć drobno pokrojoną czekoladę. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą. Udekorować.
Komentarze