CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI

0 (0 ocen)

przepyszne ciasto z dodatkiem jagód

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    2 budynie czekoladowe,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    400 ml śmietany 30%,
    1 gorzka czekolada,
    ½ tabliczki mlecznej czekolady,
    1 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    jagody,
    kuleczki czekoladowe,
    biała czekolada

Czekoladowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Budyń, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty.

    Krem:
    śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix.

    Biszkopt smarujemy ¾ kremu, posypujemy jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy białą czekoladą i kuleczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy