Czekoladowe drożdżowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 4 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę wymieszaną z kakao, resztę cukru, jajko, roztopioną margarynę, szczyptę soli i wodę. Wyrobić ciasto i odłożyć do momentu, aż podwoi swoją objętość.
2.Przygotowanie kruszonki:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu i dodać do niej czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z gazu i poczekać, aż troszkę ostygnie. Dodać mąkę i cukier , dokładnie wymieszać. ( w przypadku gdyby kruszonka nie była jeszcze sypka trzeba dodać więcej mąki i cukru )
3.Blaszkę posmarować margaryną i wyłożyć na nią ciasto. Poukładać owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 o C.
Komentarze