Czekoladowe drożdżowe z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, a czekoladowa kruszonka jest po prostu pyszna ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :

    - 550g mąki

    - 50 g drożdży

    - 1 szklanka mleka

    - 8 łyżek cukru

    - 1 jajko

    - 4 łyżki roztopionej margaryny

    - 2 łyżki wody

    - szczypta soli

    - 4 łyżki kakao

    - owoce ( u mnie śliwki )

    Kruszonka :

    - 80 g margaryny

    - 6 kostek mlecznej czekolady

    - 100 g mąki

    - 100 g cukru

Czekoladowe drożdżowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 4 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Do rozczynu dodać mąkę wymieszaną z kakao, resztę cukru, jajko, roztopioną margarynę, szczyptę soli i wodę. Wyrobić ciasto i odłożyć do momentu, aż podwoi swoją objętość.

  • 2. Przygotowanie kruszonki:

    Margarynę rozpuścić na małym ogniu i dodać do niej czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z gazu i poczekać, aż troszkę ostygnie. Dodać mąkę i cukier , dokładnie wymieszać. ( w przypadku gdyby kruszonka nie była jeszcze sypka trzeba dodać więcej mąki i cukru )

  • 3. Blaszkę posmarować margaryną i wyłożyć na nią ciasto. Poukładać owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 o C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy