Czekoladowe fondanty

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki, efektowny pod względem smaku deser. Moi 3 faceci byli zachwyceni!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 100 gramów
    - czekolada gorzka 70% kakao: 150 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 125 gramów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - olejek pomarańczowy: 1 łyżeczka
    - kakao w proszku: 1 łyżka
    - czekolada gorzka (70%): 8 sztuk

Czekoladowe fondanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce na garnku z lekko wrzącą wodą. Podgrzewamy aż składniki się roztopią, mieszamy.

    W drugiej misce mikserem ubijamy jaja z cukrem na jasną, puszystą masę.
    Do jaj dodajemy masę czekoladową, mąkę, olejek pomarańczowy i dokładnie wszystko mieszamy.

    Ciasto nakładamy do dokładnie wysmarowanych masłem miseczek do zapiekania do wysokości ¾ miseczki.
    Do każdej miseczki wkładamy 1 kawałek czekolady tak, aby ciast go przykryło.
    Miseczki wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy miseczki i pieczemy 20 minut.
    Po wyjęciu w środku ciasto będzie o mokrej, płynnej konsystencji.
    Czekamy chwilę aby przestygły, posypujemy gorzkim kakao i podajemy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy