Czekoladowe fondanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce na garnku z lekko wrzącą wodą. Podgrzewamy aż składniki się roztopią, mieszamy.
W drugiej misce mikserem ubijamy jaja z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do jaj dodajemy masę czekoladową, mąkę, olejek pomarańczowy i dokładnie wszystko mieszamy.
Ciasto nakładamy do dokładnie wysmarowanych masłem miseczek do zapiekania do wysokości ¾ miseczki.
Do każdej miseczki wkładamy 1 kawałek czekolady tak, aby ciast go przykryło.
Miseczki wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy miseczki i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu w środku ciasto będzie o mokrej, płynnej konsystencji.
Czekamy chwilę aby przestygły, posypujemy gorzkim kakao i podajemy.
Smacznego!
Komentarze