Czekoladowe kule

0 (0 ocen)

Kule czekoladowe przygotowałam z dodatkiem płatków kukurydzianych, owsa ekspandowanego oraz żurawiny. Ładnie się prezentują i stanowią smaczną słodką przekąskę do kawy.

Składniki:

  • 125 gram masła
    1/4 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    200 gram mleka w proszku
    120 gram płatków kukurydzianych
    100 gram owsa ekspandowanego
    100 gram suszonej żurawiny

Czekoladowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu roztapiamy masło z cukrem , kakao i wodą, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Wsypujemy mleko w proszku i mieszamy. Dodajemy suszoną żurawinę, płatki kukurydziane oraz owies ekspandowany, wszystko mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kule, układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy