Czekoladowe listki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajnie wyglądają na tortach, robi się je szybko, i możemy zaskoczyć rodzinę inną dekoracją.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    listki kwiatów róży

Czekoladowe listki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada roszpuszczona 1. Tabliczkę czekolady łamię na kawałki, rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody. Listki czekoladowe można zrobić też z białej czekolady ale niestety jest to trudne. Biała czekolada warzy się. W przypadku białej czekolady miseczka nie może mieć kontaktu z wodą, musi byc sucha. Nie może dotykać dna wody. Woda musi być włączona na małym palniku.

  • listki róży posmarowane czekoladą 2. Liście róży, myję i osuszam wacikiem. Należy używać listki kwiatów jadalnych Następnie pędzelkiem nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści . Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy