Czekoladowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 55 min

Każdy kto lubi czekoladowe smakołyki zachwyci się tym przepisem

  • 55 min

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    2 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    4 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    2 jaja

Czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki muffin 1. Najpierw siekamy bądź ścieramy na tartce czekoladę. Przesiewamy mąkę i dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao i czekoladę w kawałeczkach. Mieszamy.
  • Mokre składniki muffin 2. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jaja i mieszamy ze sobą.
  • Gotowa masa do muffin 3. Wszystko ze sobą mieszamy, ale staramy się aby zostały małe grudki. I w żadnym wypadku nie miksujemy.
  • Gotowe muffiny 4. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek i formy. Do środka można włożyć marmoladę. Wstawiamy muffiny do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 25 min,.

Porady

Nie miksujemy masy. I warto dodać marmoladę do środka muffin, są jeszcze pyszniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy