Czekoladowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Efektownie wyglądają, bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle mocno czekoladowy smak. Ciasto różni się od standardowych muffinek, jest dość "kruche".Ciepłe rozpływają się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 ml kremówki
    90 ml oleju
    1 jajko
    aromat rumowy
    250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 łyżki kakao
    150 g cukru
    150 g gorzkiej czekolady

    MASA:
    250 ml kremówki
    pół opakowania dowolnej galaretki

    DODATKOWO:
    maliny
    borówki
    gorzka czekolada
    liście melisy lub mięty

Czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę wymieszać z olejem, rozkłóconym jajkiem i aromatem rumowym.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać cukier i posiekaną czekoladę. Wszystko połączyć w jedną masę.
  • 3. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek do muffinek. Piec 20 min w 200 stopniach.
  • 4. W niewielkiej ilości wody rozpuścić pół galaretki. Ubić śmietanę i dodać ostudzoną galaretkę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Na wierzchu ułożyć liście melisy/ mięty, maliny, borówki, posiekaną lub startą czekoladę- według uznania.

Porady

Czekoladę do ciasta można pokroić grubiej, wtedy jest ona płynna, kiedy je się ciepłe muffiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy