Czekoladowe ptysie z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, wodę i kakao włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę, energicznie mieszając nie doprowadzić do przypalenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Po ostudzeniu wbijać pojedynczo jajka dokładnie miksując. Następnie masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną gwiazdką i na blasze formować ptysie zachowując sporą odległość między sobą. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Wystudzić.
Krem czekoladowy:
Czekolady rozpuścić. Śmietankę ze śnieżką ubić na sztywną masę. dodać chłodną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier puder do smaku.
Ptysie przekroić na pół, nadziewać przygotowanym kremem i plasterkami bananów. Wierzch przełożonych ptysiów polać czekoladą i posypać orzeszkami.
Porady
Banany można zastąpić innymi owocami, np malinami lub brzoskwiniami.
Komentarze