Czekoladowe ptysie z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ptysie w wersji czekoladowej!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    125g masła
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    4 jajka

    Krem czekoladowy:
    500 ml śmietany 30%
    1 śnieżka
    2 czekolady gorzkie
    1 czubata łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    3 banany
    rozpuszczona czekolada
    posiekane orzechy ziemne

Czekoladowe ptysie z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe ptysie z bananami 1. Masło, wodę i kakao włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę, energicznie mieszając nie doprowadzić do przypalenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Po ostudzeniu wbijać pojedynczo jajka dokładnie miksując. Następnie masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną gwiazdką i na blasze formować ptysie zachowując sporą odległość między sobą. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Wystudzić.

    Krem czekoladowy:
    Czekolady rozpuścić. Śmietankę ze śnieżką ubić na sztywną masę. dodać chłodną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier puder do smaku.

    Ptysie przekroić na pół, nadziewać przygotowanym kremem i plasterkami bananów. Wierzch przełożonych ptysiów polać czekoladą i posypać orzeszkami.

Porady

Banany można zastąpić innymi owocami, np malinami lub brzoskwiniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy