Czekoladowe spaghetti z cukinią

0 (0 ocen)

  • 8 min

Danie wymyśliłam w kilka chwil - było bardzo smaczne

  • 8 min

Składniki:

  • 100 gram makaronu spaghetti
    250 gram żółtej cukinii
    0,5 tabliczki mlecznej czekolady
    6 łyżek mleka
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka dobrego masła
    pokruszone migdały

Czekoladowe spaghetti z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinię smażymy 1. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy środek, a następnie razem ze skórką ścieramy na wąskich oczkach. Cukinię dokładnie odciskamy, a następnie przekładamy na patelnię i dodajemy łyżkę dobrego masła – przesmażamy 2 minutki, a następnie wlewamy mleko, kiedy zacznie wrzeć dodajemy połamane okienka czekolady, kakao i cukier w razie konieczności. Całość podsmażamy do czasu, aż cukinia będzie zupełnie miękka, a rozpuszczona czekolada nieco zgęstnieje. W czasie, gdy przygotowujemy cukiniowy sos, gotujemy do miękkości makaron w samej wodzie (bez dodatku soli). Gorący makaron wyjmujemy na talerze i obficie polewamy czekoladowo – cukiniowym sosem, na sam koniec całość posypujemy posiekanymi migdałami.

Komentarze

Podobne przepisy