Czekoladowe talaretki z kremem

0 (0 ocen)

Idealny deser na spotkania ze znajomymi i rodziną. Palce lizać!

Składniki:

  • 300g mąki
    120g zimnego masła
    120g cukru pudru
    2 duże jajka
    2 łyzki kakao
    szczypta soli
    2 łyżeczki ekstraktu wanilii

    Krem:
    250g zimnego mascarpone
    200ml schłodzonej śmietanki 36%
    3-5 łyżek cukru pudru

    Do udekorowania:
    truskawki
    listki mięty

Czekoladowe talaretki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do miski. Wrzucić pokrojone kawałki schłodzonego masła. Dodać cukier, sól, kakao i ekstratu wanilii. Całość wymieszać (najlepiej rękami).
  • 2. Do utworzonej masy dodać jajka i szybko ugnieść ciasto. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
  • 3. Schłodzone ciasto podzielić na 12 równych części. Na posypanej mąką stolnicy uformować z każdej części kulkę.
  • 4. Uformowanymi kulkami z ciasta wyłożyć dno i boki foremek. Przykryć pergaminem i obciążyć fasolą. Piec w temp. 180 stopni ok. 15 minut.
  • 5. Do przygotowania kremu: Mascarpone zmiksować ze śmietanką. Dodać cukier puder i wymieszać. Kremem wypełnić czekoladowe talaretki. Można udekorować truskawkami i listkami mięty.

Porady

Poza sezonem możesz użyć mrożonych truskawek, malin lub borówkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy