CZEKOLADOWE TARTALETKI BEZ PIECZENIA

0 (0 ocen)

Deser bez pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się?

Składniki:

  • Spód ciasteczkowy:
    150 g herbatników regionalnych ciemnych
    70 g masła

    Krem czekoladowy:
    200 ml śmietanki 30%,
    100 g gorzkiej czekolady,
    1 łyżeczka żelatyny,
    50 ml likieru czekoladowego

    Dodatkowo:
    kilkanaście wiśni drylowanych,
    wiórki czekoladowe do posypania

Czekoladowe tartaletki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasteczkowy:
    Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy. Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy z masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.



  • 2. Krem czekoladowy:
    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę.
  • 3. Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje.

Komentarze

Podobne przepisy