Deser bez pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się?
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
150 g herbatników regionalnych ciemnych
70 g masła
Krem czekoladowy:
200 ml śmietanki 30%,
100 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka żelatyny,
50 ml likieru czekoladowego
Dodatkowo:
kilkanaście wiśni drylowanych,
wiórki czekoladowe do posypania
Czekoladowe tartaletki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Spód ciasteczkowy:
Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy. Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy z masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2.Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę.
3.Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje.
Komentarze