Czekoladowe z pianką borówkową

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne i efektowne ciasto

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    100 g czekolady gorzkiej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Pianka:
    500 ml śmietany 36%
    120 g galaretki porzeczkowej
    350 g borówek
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    Dekoracja :
    200 g borówek

Czekoladowe z pianką borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać startą na tarce czekoladę. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.Wystudzone ciasto dzielimy na trzy części.
    Pianka:Borówki myjemy,wkładamy do garnka ,zalewamy 1/2 szklani zimnej wody i wsypujemy 1/2 szkl.cukru.Gotujemy aż borówki puszczą sok (płynu musi być 250 ml).Przecedzić borówki a powstały płyn wymieszać z galaretką.Śmietanę ubijamy na sztywno.Gdy płyn zacznie tężeć połączyć z ubitą śmietaną.Gotową pianką przełożyć ciasto czekoladowe.Wierzch dekorujemy borówkami.

Porady

Borówki można zastąpić jagodami lub malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy