Czekoladowe z pianką borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać startą na tarce czekoladę. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.Wystudzone ciasto dzielimy na trzy części.
Pianka:Borówki myjemy,wkładamy do garnka ,zalewamy 1/2 szklani zimnej wody i wsypujemy 1/2 szkl.cukru.Gotujemy aż borówki puszczą sok (płynu musi być 250 ml).Przecedzić borówki a powstały płyn wymieszać z galaretką.Śmietanę ubijamy na sztywno.Gdy płyn zacznie tężeć połączyć z ubitą śmietaną.Gotową pianką przełożyć ciasto czekoladowe.Wierzch dekorujemy borówkami.
Komentarze