W sezonie robię go ze świeżymi owocami, ale i z mrożonymi, nie jest zły
Składniki:
80 g masła, 80 g czekolady mlecznej podzielonej na kawałki, 80 g malin, 2 jajka, 50 g cukru pudru, 30 g zmielonych migdałów, 30 g kakao, 30 g mąki pszennej, cukier puder do posypania ,maliny i nświeża mięta do udekorowania
Czekoladowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik. Natłuścić dno i brzegi tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem na parze, ciągle mieszając. Lekko ostudzić.
Przetrzeć maliny przez sito. Utrzeć żółtka z cukrem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać migdały, kakao, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i przeciśnięte przez sitko maliny.
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo delikatnie zmieszać z resztą ciasta. Przełożyć do formy i piec 25 minut, aż ciasto urośnie i stężeje. Odstawić na godzinę do ostygnięcia.
Aby przyrządzić polewę, przetrzeć maliny przez sitko i ewentualnie zmieszać je z cukrem pudrem. Podawać z polewą, udekorowane miętą i malinami.
Komentarze