Czekoladowo-fasolowe brownie z masą śmietanową i bananami

0 (0 ocen)

Mało słodkie ciasto.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - puszka czerwonej i białej fasoli
    - 2 banany
    - 4 jajka
    - pół szklanki fruktozy
    - 3 łyżki oleju kokosowego
    - 3 łyżki kakao
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - kilka kropel olejku pomarańczowego
    Na masę śmietanową:
    - 500 ml śmietany 30%
    - 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczane w 3 łyżkach gorącej wody
    Dodatkowo:
    - 2 banany
    - starta czekolada
    -sok z połowy cytryny

Czekoladowo-fasolowe brownie z masą śmietanową i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączyć i wypłukać. Banany obrać ze skórki i pokroić na talarki . Fasolę z bananami połączyć, dodać jaja i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
    Ciasto przełożyć do blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Masą śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
    Śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć z żelatyną, dobrze wymieszać, by nie było grudek.

    Banany obrać ze skórki, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Wyłożyć je na cieście. Na to dać masę śmietaną i posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na 5 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy