Czekoladowo-kokosowy herbatnikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko gotuję. W między czasie jajka ubijam z cukrami i dodaję obie mąki. Masę miksuj (najlepiej zrobić to w garnku, bo będziemy stawiać go na kuchenkę i dolewać mleko). Kiedy mleko się zagotuje, małym strumieniem dolewam je do ubitych jajek i mieszam aż budyń zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i studzę.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (garnek nie może dotykać do wody), Kiedy czekolada będzie płynna, dodaję miód i odstawiam do przestygnięcia.
Miękkie masło miksuję aż zbieleje. Dodaję porcjami zimny budyń i kilka kropli aromatu. 5 łyżek masy odkładam do miseczki a do reszty dodaję wiórki kokosowe (garść wiórek zostawiam do posypania wierzchu ciasta oraz odkładam ze 3 łyżki kremu, by posmarować górę ciastek). Pozostały krem budyniowy (pozostawione wcześniej 5 łyżek) mieszam z ostygniętą czekoladą.
Na tacy układam pierwszą warstwę herbatników ( 20 ciastek ). Smaruję połową kokosowej masy, przykrywam herbatnikami i smaruję czekoladowym kremem. Ponownie wykładam herbatniki i przykrywam drugą połową kokosowego kremu. Wierzch smaruję odłożonym wcześniej kremem i posypuję wiórkami.
Komentarze