Czekoladowo-ogórkowe

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto czekoladowo-ogórkowe z bakaliami. Może posłużyć jako blat do tortu.

Składniki:

  • Składniki (tortownica 20cm):
    -140g ogórków,
    -1 jabłko,
    -1 łyżeczka sody,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    -30g rodzynków,
    -70g orzechów (dowolne),
    -70g cukru,
    -50g kakao,
    -2 jajka,
    -2 łyżki oleju,
    -100g mąki.

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy,
    -bułka tarta.

Czekoladowo-ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki oleju. Mieszamy.
    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, pokrojone orzechy i rodzynki.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
    Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
    Smacznego :o)

Porady

Jeżeli po upieczeniu, na bokach ciasta pozostanie bułka tarta można ją zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy