Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Rewelacyjny śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów.

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • 800ml śmietany 30%
    400g gorzkiej kuwertury
    200g bezy
    300g orzechowego krokantu
    2 cukry wanilinowe

    Dekoracja:
    bita śmietana
    płatki czekoladowe
    różowe cukrowe perełki

Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.
  • image-0muh2uf 2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią spożywczą.
  • 3. Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.
  • image-18uj9f8 4. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy