Czekoladowo-truskawkowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie od dziś wiadomo , że jestem wielką miłośniczką czekolady. Dlatego gdy kolejny raz przygotowywałam sobie porcję na obiad postanowiłam nieco zaszaleć. Mianowice dodając krem czekoladowy i łącząc go z truskawkami osiągnęłam niezwykłe połączenie. Plus truskawki można dodać zarówno świeże , jak i mro

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto
    500 ml mleka 3,2%
    340 g mąki pszennej
    20 g cukru( 1,5 łyżki)
    2 jaja
    1 op. cukru waniliowego
    100 ml oleju
    20 ml wody gazowanej
    1 łyżeczka smalcu
    nadzienie
    150-200 g kremu typu nutella
    100 g truskawek

Czekoladowo-truskawkowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.
    Upieczone naleśniki odkładamy, aby nieco przestygły. Truskawki myjemy(jeśli są świeże, w przypadku, gdy mamy mrożone to dobrze je odsączamy z soku), kroimy na ćwiartki. Krem czekoladowy smarujemy na naleśniku, układamy na nim kawałki truskawek. Naleśniki układamy w kopertę. Podajemy posmarowane z wierzchu czekoladą lub kremem czekoladowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy