Czekoladowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niezwykle czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni i odrobiną alkoholu.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem:
    2 kostki margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 mleczna czekolada
    1 gorzka czekolada
    0,5 l słoik wiśni z kompotu drylowanych
    1 galaretka wiśniowa
    ok. 200 ml wódki

Czekoladowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. wylewamy w formę o wymiarach 26 x 42 cm i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. KREM: Margarynę rozetrzeć. Jajka ubijamy z cukrem, ubite wlewamy powoli do margaryny cały czas mieszając. Dodajemy powoli rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady. Galaretkę rozpuścić w szklance wody ,lekko tężejącą dodawać porcjami do masy.
  • 3. Wiśnie zamoczyć najlepiej na noc w wódce. Na koniec dodać dobrze odsączone wiśnie, wymieszać, przełożyć biszkopt. Gotowe ciasto można udekorować polewą.

Porady

Wierzch najlepiej posmarować cienko kremem przed dodaniem do niego wiśni.

Komentarze

Podobne przepisy