Czekoladowo - wiśniowe ciasto z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo polecam:))

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    320g mąki
    220g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:
    1 szklanka mleka
    7 łyżek cukru pudru
    200g masła
    200g orzechów włoskich zmielonych
    100g płatków owsianych zmielonych
    50ml spirytusu

Czekoladowo - wiśniowe ciasto z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.
  • 2. Orzechy i płatki zalać gorącym, przegotowanym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonymi orzechami na puszysty krem, na koniec wlać spirytus. Masą przełożyć placki, wierzch polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy