Czekoladowy bananowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Super ciasto na rodzinne przyjecia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    10 łyżek cukru
    15 łyżek maki tortowej
    4 łyżki kakao
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    Nadzienie:
    30 dag kremówki
    1 łyżka cukru
    4 łyżki kakao
    4 banany
    polewa czekoladowa

Czekoladowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: ubić na sztywna pianę żółtka z połową cukru. Osobno ubić białka,dosypując resztę cukru. Obie masy delikatnie połączyć. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej,dokładnie wymieszać.
    Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ostudzić w formie.
    Do garnuszka wlać śmietanę, wsypać cukier i kakao. Gotować 2 minuty. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
    Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. Zimną śmietanę ubić i przełożyć na banany.
    2 dag polewy zeskrobać na wiórki, resztę rozpuścić. Rozsmarować na śmietanie, zastudzić. Ciasto pokroić na kwadraty i udekorować wiórkami polewy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy