Czekoladowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: ubić na sztywna pianę żółtka z połową cukru. Osobno ubić białka,dosypując resztę cukru. Obie masy delikatnie połączyć. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej,dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ostudzić w formie.
Do garnuszka wlać śmietanę, wsypać cukier i kakao. Gotować 2 minuty. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. Zimną śmietanę ubić i przełożyć na banany.
2 dag polewy zeskrobać na wiórki, resztę rozpuścić. Rozsmarować na śmietanie, zastudzić. Ciasto pokroić na kwadraty i udekorować wiórkami polewy
Komentarze