CZEKOLADOWY JABŁECZNIK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo fajne ciacho do kawy;) Ciasto jest mięciutkie,lekko wilgotne i łatwo się kroi ,charakteru dodaje mu kwaskowaty smak jabłek...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag margaryny
    25 dag cukru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki amoniaku
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki kakao
    Składniki na masę jabłkową:
    10 jabłek
    1 galaretka żółta
    4-5 łyżek cukru

Czekoladowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę,zmieszać z proszkiem i amoniakiem.Dodać margarynę ,posiekać nożem.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do mąki.Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto.Podzielić je na 3 części .Każdą rozwałkować na wymiar blaszki i wyłożyć na blaszkę.Piec osobno ok 15 -20 min w temp.180-200 stopni.
    Jabłka obrać,zetrzeć na tarce.Przesmażyć z cukrem.Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Przestudzić.
    Upieczone,wystudzone placki przełożyć masą jabłkową.Wierzch polać polewą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy