Czekoladowy mus

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak czekolady i uwielbiających słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
    250g śmietanki 30%
    100g serka mascarpone
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka mleka

Czekoladowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać kawę i odstawić do ostygnięcia.
    2. Ubić śmietankę, dodawać stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
    3. Do ubitej śmietanki dodać schłodzoną czekoladę wymieszać.
    4. żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, po czym delikatnie wlać do musu.
    5. Mus przełożyć do naczyń, wstawić na 30minut do lodówki.
    6. Udekorować według uznania świeżymi owocami, waflami, itp.

Porady

Jeżeli preferujesz słodkości polecam gorzką czekoladę zamienić na mleczną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy