Czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce, piwo i miód mieszamy i chłodzimy 6-8 godzin. Odcedzamy. Ciastka, migdały, łyżeczkę cynamonu i masło mieszamy, wykładamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 20 cm. Chłodzimy, aż stwardnieje.
2.Serek ucieramy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody, mieszamy z serkiem. Dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy z roztopioną mleczną czekoladą, resztą cynamonu, owocami i 1/2 szkl. lekko ubitej śmietany. Wykładamy na ciastka, chłodzimy 3 godziny, aż stężeje. Drugą część mieszamy z roztopioną białą czekoladą i resztą śmietany. Wykładamy na stężałą masę. Chłodzimy.
3.Gorzką czekoladę roztapiamy i smarujemy cienką warstwą na pergaminie. Odstawiamy do zastygnięcia. Łamiemy i z pokrojonymi wiśniami dekorujemy ciasto.
Komentarze