Czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pięknie wygląda, a jak wspaniale smakuje!

Składniki:

  • ● 1 szkl. posiekanych suszonych owoców
    ● 1 szkl. ciemnego piwa (typu ale)
    ● 1 szkl. pokruszonych ciastek czekolad.
    ● 1/4 szkl. mielonych migdałów
    ● łyżka miodu
    ● 8 dag roztopionego masła + do formy
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● 50 dag kremowego serka kanapkowego
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● po 10 dag mlecznej i białej czekolady
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● 1 szkl. gęstej śmietany
    ● 5 dag gorzkiej czekolady
    ● kandyzowane wiśnie

Czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce, piwo i miód mieszamy i chłodzimy 6-8 godzin. Odcedzamy. Ciastka, migdały, łyżeczkę cynamonu i masło mieszamy, wykładamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 20 cm. Chłodzimy, aż stwardnieje.
  • 2. Serek ucieramy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody, mieszamy z serkiem. Dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy z roztopioną mleczną czekoladą, resztą cynamonu, owocami i 1/2 szkl. lekko ubitej śmietany. Wykładamy na ciastka, chłodzimy 3 godziny, aż stężeje. Drugą część mieszamy z roztopioną białą czekoladą i resztą śmietany. Wykładamy na stężałą masę. Chłodzimy.
  • 3. Gorzką czekoladę roztapiamy i smarujemy cienką warstwą na pergaminie. Odstawiamy do zastygnięcia. Łamiemy i z pokrojonymi wiśniami dekorujemy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy