Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozkruszyć za pomocą blendera (powinny mieć konsystencję piasku). Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ciastka połączyć z czekoladą, wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 19cm, wyrównać. Włożyć do zamrażarki.
2.Serek ubić w mikserze za pomocą rózgi do ubijania białek. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Ubijając serek, dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę.
3.Tortownicę wyjąć z zamrażarki, zdjąć obręcz i ostrym nożem podważyć spód (umożliwi nam to późniejsze przeniesienie sernika na paterę). Założyć obręcz, boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4.Czekoladę przeznaczoną na wierzch sernika pokroić w cienkie wiórki. Sernik wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, zdjąć papier. Wiórki czekolady ułożyć na wierzchu. Gotowy sernik przełożyć na paterę.
Komentarze