Czekoladowy sernik z imbirem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

słodki, smaczny i rozgrzewający

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 15 dkg imbirowych herbatników, 5 dkg roztopionego masła, 5 dkg serka mascarpone, 20 dkg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 2 jajka, łyżka cukru pudru, 10 dkg ciemnej czekolady z imbirem

    ponadto : 20 dkg kremówki, łyżka syropu imbirowego, 5 kawałków kandyzowanego imbiru, cukier puder

Czekoladowy sernik z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć, wymieszać w misce ze stopionym masłem, przelać do natłuszczonej tortownicy, równomiernie całość rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 170 stopni. Serki utrzeć na gładką masę i dokładnie zmiksować z cukrem i jajkami. Czekoladę rozpuścić, wmieszać w masę serową. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec 50 - 60 minut. Chwilę po tym, jak masa zesztywnieje, sernik można wyjąć z piekarnika. Nożem oddzielić go od brzegów tortownicy i pozostawić, by wystygł i stwardniał. Pokroić sernik na kawałki i ułożyć na talerzykach. Podawać z ubitą kremówką wymieszaną z syropem imbirowym i posypaną pokrojonym w zapałki imbirem oraz cukrem pudrem.

Porady

użyć blaszki o średnicy 20 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy