Czekoladowy sernik z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć, wymieszać w misce ze stopionym masłem, przelać do natłuszczonej tortownicy, równomiernie całość rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 170 stopni. Serki utrzeć na gładką masę i dokładnie zmiksować z cukrem i jajkami. Czekoladę rozpuścić, wmieszać w masę serową. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec 50 - 60 minut. Chwilę po tym, jak masa zesztywnieje, sernik można wyjąć z piekarnika. Nożem oddzielić go od brzegów tortownicy i pozostawić, by wystygł i stwardniał. Pokroić sernik na kawałki i ułożyć na talerzykach. Podawać z ubitą kremówką wymieszaną z syropem imbirowym i posypaną pokrojonym w zapałki imbirem oraz cukrem pudrem.
Komentarze