Ciasto czekoladowe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czasem warto zaszaleć i nie przejmować się kaloriami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1szkl. mąki pszennej
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody

    Masa czekoladowa:
    250 g margaryny
    2 budynie czekoladowe na 800ml mleka
    2łyżki spirytusu

    Dodatkowo:
    1galaretka truskawkowa
    1galaretka cytrynowa

Ciasto czekoladowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka przełoż do misy dodając sode i cukier. Ubijaj na sztywną pianę nad parą. Gdy już ubijesz dodaj resztę składników przesianych przez sitko. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę biszkoptową do tortownicy 30. Piec 35min w 180C. Po upieczeniu przekrój biszkopt na pół.
  • 2. Masa: Większą połowę mleka zagotować. Budyń rozmieszać w reszcie mleka z 4łyżkami cukru i wlać go do gotującego się mleka, mieszając aby budyń nam się nie przypalił. Po ugotowaniu bydyniu odstawić do wystygnięcia. Margarynę wymiksować i dodać do ostudzonego budyniu. Na koniec dodać spirytus i kawałki galaretek -wymieszać. Większą część masy przekładamy na dolny blat. Przykrywamy 2blatem biszkoptu i rozkładamy pozostałą część masy.
  • 3. Galaretki rozrabiamy w 1szkl. wrzącej wody. Zostawiamy do stężenia.Kroimy w małą kosteczkę. Połowę dajemy do masy a drugą połowe na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy