CZEKOŚLIWKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    50 g czekolady gorzkiej 70%
    50 g czekolady mlecznej

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki mus.
  • 2. Ponownie stawiamy na mały ogień i dodajemy połamaną czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści. Następnie gotujemy do momentu, aż powidła zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
  • 3. Słoiki dokładnie myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 min. Do gorących słoików nakładamy gorącą czekośliwkę i mocno zakręcamy. Napełnione słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temp. 120 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury odliczamy 15-20 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie jeszcze ciepłe słoiki ustawiamy do góry dnem, do momentu aż staną się zimne. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy