Czekośliwka, czyli nutella śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ta wersja kremu czekoladowego jest zdrowsza od tradycyjnej, a ponadto bogata w witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. Krem ten jest świetny do ciepłych i chrupiących grzanek, lub jako dodatek do ciast. Dzieci go wprost uwielbiają!

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 3 kg dobrze dojrzałych śliwek węgierek lub innych słodkich jej odmian
    - 90 dag cukru
    - 15 dag kakao prawdziwego, np. Decomoreno
    - 2 cukry waniliowe

Czekośliwka, czyli nutella śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wydrylowane śliwki przepuść przez maszynkę. Zmielone śliwki gotuj z cukrem przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby zapobiec przypaleniu. Po tym czasie wsyp kakao oraz cukier waniliowy, wymieszaj i gotuj jeszcze 15 min. Gorącą "nutellę" wlewaj do wyparzonych słoiczków, szybko zamknij i pasteryzuj 20 minut.

Porady

Opcjonalnie w momencie kiedy wsypujemy kakao można dodać też jedną pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy