Czereśniowe babeczki

0 (0 ocen)

sezonowe babeczki z czereśniami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    16 g cukru waniliowego
    4 łyżki grubego cukru brązowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 ml oleju
    5 łyżek maślanki
    100 ml mleka
    1 szk wydrylowanych czereśni
    cukier puder do posypania

Czereśniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i brązowy i wymieszać składniki.
    Wrzucić wydrylowane czereśnie i ponownie wymieszać.
    Do drugiej miski wlać olej, dodać maślankę, mleko i jajka i też wymieszać.
    Płynną masę przelać do miski ze składnikami z czereśniami i najlepiej widelcem wymieszać gęstą masę.
  • 2. Do formy na muffinki włożyć papilotki i napełnić je ciastem.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut.
    Po upieczeniu wyjąć babeczki i wystudzić na kratce a następnie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy