Czernina owocowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Za zwykłą czerniną nie przepadamy, wręcz przeciwnie...odrzuca nas sama myśl...ale co tam, przecież każdy preferuje to, co lubi. Nam przypadła do gustu czernina w stylu wegańskim, wspomnienie naszego dzieciństwa. W zależności od preferencji smakowych można modyfikować i ilością cukru, jak i śmietany.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg czereśni
    woda (do uzupełnienia)
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    cukier trzcinowy (opcjonalnie)
    2 łyżki słodkiej śmietany 18%
    1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
    makaron świderki

Czernina owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czernina owocowa 1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.

    Przecieramy przez sitko.

    Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.

    Podajemy z makaronem, u nas świderki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy