Czerwcowy ryż

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka i lekka sezonowa potrawa dla amatorów słodkich dań.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    łyżeczka masła
    cukier wanilinowy lub kakao waniliowe
    garść rodzynek
    ok. 10 dag truskawek

Czerwcowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości na wodzie i mleku z dodatkiem masła. Dosładzamy według uznania cukrem wanililowym lub kakao waniliowym, dosypujemy rodzymki i dokładnie mieszamy.
  • 2. Truskawki miksujemy lub rozgniatay widelcem na papkę. Na talerzu układamy ryż, na nim truskawki, według upodobania mozna także wymieszać składniki.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi miekkimi owocami, np. wypestkowanymi czereśniami lub musem jabłkowym.

Komentarze

Podobne przepisy