Czerwona kapusta duszona z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kapusta z rodzynkami? Czemu nie. Mnie osobiście bardzo smakowało. Taka kapusta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty
    1 duże jabłko
    10 dag rodzynek
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    gałka muszkatołowa mielona według uznania
    masło do smażenia
    1 łyżka octu jabłkowego

Czerwona kapusta duszona z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka nadmiar wody odcedzamy.
  • 2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko, rodzynki, ocet i masło dajemy do kapusty, następnie dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy