Czerwona kapusta z kasztanami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty (około 750 g)
    cebula
    2 łyżki tłuszczu do smażenia
    200 ml czerwonego wina
    250 ml rosołu
    mały ziemniak
    liść laurowy
    kawałek skórki słoniny
    pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku
    pół łyżeczki kminku
    500 g jadalnych kasztanów
    2 łyżki octu z czerwonego wina
    sól
    pieprz
    2 łyżki cukru
    łyżeczka soku z cytryny

Czerwona kapusta z kasztanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut.
    W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.

Komentarze

Podobne przepisy