mała główka czerwonej kapusty (około 750 g)
cebula
2 łyżki tłuszczu do smażenia
200 ml czerwonego wina
250 ml rosołu
mały ziemniak
liść laurowy
kawałek skórki słoniny
pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku
pół łyżeczki kminku
500 g jadalnych kasztanów
2 łyżki octu z czerwonego wina
sól
pieprz
2 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
Czerwona kapusta z kasztanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut.
W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.
Komentarze