Buraczki mogą być jako samodzielne danie lub jako sałatka do ziemniaków i schabu. Ja robię ją na świąteczny stół.
20 min
Składniki:
Dla 2-3 osób
burak czerwony 450 g (ugotowany)
cydr 100-120 ml
ocet balsamiczny 1,5 łyżki
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek 1,5 łyżki
orzechy włoskie ok.10 sztuk
ew, miód
Czerwone buraczki zasmażane w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy szczyptą soli, octem balsamicznym. Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i chwilę przesmażamy, następnie dolewamy cydr i przez kilka minut odparowujemy.
Gdy płyn się lekko zredukuje, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i ew. miodem (tylko w przypadku mało słodkich buraków). Wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Komentarze