Czerwone buraczki zasmażane w cydrze

0 (0 ocen)

  • 20 min

Buraczki mogą być jako samodzielne danie lub jako sałatka do ziemniaków i schabu. Ja robię ją na świąteczny stół.

  • 20 min

Składniki:

  • Dla 2-3 osób
    burak czerwony 450 g (ugotowany)
    cydr 100-120 ml
    ocet balsamiczny 1,5 łyżki
    sól, pieprz do smaku
    oliwa z oliwek 1,5 łyżki
    orzechy włoskie ok.10 sztuk
    ew, miód

Czerwone buraczki zasmażane w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy szczyptą soli, octem balsamicznym. Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i chwilę przesmażamy, następnie dolewamy cydr i przez kilka minut odparowujemy.
    Gdy płyn się lekko zredukuje, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i ew. miodem (tylko w przypadku mało słodkich buraków). Wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy