CZERWONE ZIEMNIACZKI PIECZONE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dodatek do obiadu, można je również zrobić na grillu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg czerwonych ziemniaczków
    4-5 ząbków czosnku
    sól,
    papryka słodka w proszku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    natka pietruszki lub koperek

Czerwone ziemniaczki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na ćwiartki. Obgotować w osolonej wodzie nie dłużej niż ok. 10 minut.Odcedzić, wystudzić, zmieszać z oliwą, czosnkiem, papryką, posolić.Przełożyć so żaroodpornego naczynia (lub na blaszkę), zakryć folią aluminiową. Piec ok 45 minut w 180 stopniach.Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć folię aby ziemnaczki sie przyrumieniły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy