Czerwony bananowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciekawy wygląd, delikatna konsystencja, niesamowity smak.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka truskawkowa
    1 kisiel cytrynowy
    1/2 kostki margaryny
    1/2 kostki masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    4-5 bananów

Czerwony bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka + cukier - ubić
    Dodać żółtka (z olejem) - wymieszać drewnianą łyżką
    Upiec biszkopt
  • 2. Masa:
    Ugotować kisiel, odstawić. Do gorącego kisielu dodać galaretkę cytrynową (w proszku), mieszać do rozpuszczenia, ostudzić.
    Margarynę, masło, cukier puder i żółtka wymieszać dodając po łyżce kisielu.
  • 3. Biszkopt posmarować masą, włożyć na 30min do lodówki.
  • 4. Ułożyć pokrojone w plastry banany.
  • 5. Zrobić galaretkę truskawkową według przepisu, ostudzić i wylać na banany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy