Czeski przysmak z patelni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Po przyjeździe z Czech przywieźliśmy angielską slaninę i ser olomoucki. Postanowilismy je wykorzystać do naszego dania z patelni. Wyszło całkiem niezłe.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 jajka kurze (białko)
    2 plastry czeskiej angielskiej slaniny lub wędzonego cienkiego boczku
    pół pomidora (słodkość)
    4 plasterki sera typu olomoucki (charakterystyczny posmak)
    pół papryczki chilli (ostrość smaku)
    koper włoski - kilka plasterków (posmak anyżu)
    przyprawy;
    sól, pieprz, tymianek, chilli
    łyżka masła, oliwy z oliwek
    bazylia świeża - kilka listków

Czeski przysmak z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Poddusić papryczkę chilli z koprem włoskim. Rozbić jajka, ułożyć obok siebie na patelni. Dodać ser.
  • 2. Dodać boczek pokrojony, pomidora, ser. Posypać przyprawami. Udekorować bazylią.Podawać z rogalikiem lub czeskim
    rohlikiem.

Porady

Ser olomoucki można zastąpić serem żółtym gouda, a slaninę boczkiem, oliwe z oliwek oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy