Dla wszystkich którzy lubią wyraziste potrawy i nie boją się czosnku:)
45 min
Składniki:
200 g makaronu penne
400 g pieczarek
brokuł
cebula
300 g salami
4 ząbki czosnku (może być mniejsza ilość w zależności od upodobania)
500 g dobrej kiełbasy swojskiej
200 ml śmietany 12%
2 łyzki majonezu
sól, pieprz,
olej
200 g sera żółtego
Czosnkowa zapiekanka z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron penne ugotować al'dente w osolonej wodzie. Różyczki brokuła podgotować w osolonej wodzie ok 3 min. Kiełbasę oraz salami pokroić w kostkę i smażyć na 2 łyżkach oleju przez ok 5 min, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Umyte pieczarki pokroić w piórka oraz poddusić na łyżce masła. Gdy mięso i cebula są już ładnie podrumienione przełożyć do garnka z odcedzonym makaronem. Dodać brokuła oraz pieczarki. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos czosnkowy ze śmietany, majonezu oraz przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodać do naczynia z pozostałymi składnikami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Piec ok 20-25 min w temperaturze 220 st. C Podawać na ciepło. Smacznego
Komentarze