Cztery małe domowe pizze
Składniki:
- 30 dkg mąki, 4 łyżki oliwy, 2 dkg świeżych drożdży, 3 ziemniaki, 4 parówki wieprzowo- cielęce, 15 dkg sera żółtego gouda, natka pietruszki, sól
Cztery małe domowe pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i wlewam oliwę.
-
2.
Drożdże rozprowadzam w 1/2 szklanki letniej wody i dodaję do mąki.
-
3.
Zagniatam ciasto i przykrywam miskę czystą ściereczką na 45 minut.
-
4.
Obieram ziemniaki i gotuję je w osolnonej wodzie. Kiedy ostygną, kroję je w plastry.
-
5.
Ponownie zagniatam ciasto, rozwałkowuje i wycinam z niego cztery spody do pizzy.
-
6.
Na każdym spodzie do pizzy kładę plastry ziemniaka, sera i obrane z osłonek cząstki parówek.
-
7.
Pizze układam na natłuszczonej blasze i wkładam je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
-
8.
Gotowe pizze podaję udekorowane natką pietruszki.
Komentarze