Lekka zupa z młodych warzyw przygotowana na bulionie grzybowym.
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
350 g młodej marchewki
300 g młodego zielonego groszku
2 małe młode cukinie (łącznie 300g)
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
6 szklanek wody
1 łyżka masła (można pominąć)
2 kostki bulionu grzybowego (na 1/2 L wody każda)
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Czysta jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę oskrobać. Ziemniaki, marchewkę i cukinie pokroić na niezbyt cienkie plastry. Szalotkę posiekać, czosnek pokroić na cienkie plastry. Wymienione składniki przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać groszek, masło i kostki bulionowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (15 - 20 min).
2.Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Gotową zupę doprawić do smaku.
Komentarze