Czysta jarzynowa

0 (0 ocen)

Lekka zupa z młodych warzyw przygotowana na bulionie grzybowym.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
    350 g młodej marchewki
    300 g młodego zielonego groszku
    2 małe młode cukinie (łącznie 300g)
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    6 szklanek wody
    1 łyżka masła (można pominąć)
    2 kostki bulionu grzybowego (na 1/2 L wody każda)
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Czysta jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czysta jarzynowa 1. Ziemniaki i marchewkę oskrobać. Ziemniaki, marchewkę i cukinie pokroić na niezbyt cienkie plastry. Szalotkę posiekać, czosnek pokroić na cienkie plastry. Wymienione składniki przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać groszek, masło i kostki bulionowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (15 - 20 min).
  • Czysta jarzynowa 2. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Gotową zupę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy