Daktylowe kule z amarantusem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowe słodycze. Naturalnie słodki ale bezcukrowy deser na bazie suszonych daktyli i ekspandowanego amarantusa, inaczej poppingu, czyli prażonych jak popcorn ziaren amarantusa.

  • 20 min

Składniki:

  • • 1 szklanka daktyli bez pestek
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

Daktylowe kule z amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
    • Odlać 1/2 szklanki wody z namoczonych daktyli i zmiksować daktyle na jednolitą masę. Ja zmiksowałam w kielichowym blenderze.
    • Wymieszać daktyle z amarantusem.
    • Nabierać po łyżeczce masy i uformować kulki wielkości włoskiego orzecha. Wyszło mi z tej porcji 15 kulek.
    • Kulki wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Daktyle najlepiej pokroić na kawałki, wtedy lepiej się zmiksują.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy