Daktylowiec

0 (0 ocen)

W smaku mocno karmelowe ciasto dzięki dużej ilości suszonych daktyli. Ciasto jest wilgotne i smakiem przypomina karmelowe Brownie.

Składniki:

  • zestaw B:

    składniki podstawowe:
    500 g suszonych daktyli
    szklanka mąki kokosowej
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany kokosowej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 jajka

    składniki robocze:
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka mielonego cynamonu
    ziarenko kardamonu
    olejek/aromat rumowy> kilka kropel
    opcjonalnie 2-3 łyżki miodu do smaku
    szczypta soli

    dekoracja:
    suszone daktyle
    kandyzowane owoce
    kawałki cynamonu

Daktylowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Woda powinna zakryć owoce. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Daktyle powinny się rozgotować tworząc gęstą masę.
  • 2. Masę miksujemy blenderem tak by powstała kremowa jednolita konsystencja.
  • 3. Następnie do masy dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.
  • 4. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 40-45 minut w 180-190 stopniach. Gotowe ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić daktylami oraz owocami kandyzowanymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy