Delicje bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, na końcu mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę lub wykładamy po jednej łyżeczce do foremki na muffinki. Pieczemy 15 min w temp.160stopni.
Jeśli pieczemy w blaszce literatką wycinamy kółka z upieczonego biszkoptu.
2.Galaretka: sok bananowy zagotowujemy rozpuszczamy żelatynę i dodajemy dwa banany zgniecione widelcem, dokładnie mieszamy.
Galaretkę wylewamy na płaską blaszkę, odstawiamy do stężenia.
3.Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kremówce w mikrofali lub kąpieli wodnej. Białą rozpuszczamy w 1 łyżeczce kremówki.
4.Z galaretki kieliszkiem wycinamy kółeczka, każdy kładziemy na krążki biszkoptu. Pędzelkiem nakładamy czekoladę i dekorujemy białą.
Delicje schładzamy w lodówce 1 godz.
Komentarze