1 kg piersi z kurczaka
1/2 puszki groszku
1/2 słoika groszek z marchewką
1 litr wody
4 łyżki żelatyny
ząbek czosnku
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól
Delikatna galaretka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy sól, listek laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty ząbek czosnku. gotujemy aż mięso będzie miękkie i następnie kroimy go w kostkę. Jeżeli odparuje nam dużo wody, to dolewamy tyle by pozostał nam litr.
2.Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie dolewamy do niej trochę gorącego wywaru. Dokładnie mieszamy i wlewamy do pozostałego rosołu.
3.Groszek, marchewkę i kukurydzę osączamy z zalewy i dodajemy do mięsa. Całość przelewamy do jakiegoś podłużnego naczynia, najlepiej do kartonu po soku, w którym wcześniej odetniemy wieczko. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
4.Po rozcięciu kartonu galaretkę kroimy według uznania na grubsze lub cieńsze plastry.
Komentarze