Delikatna galaretka z piersi kurczaka

0 (0 ocen)

Kolorowa i smaczna.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    1/2 puszki groszku
    1/2 słoika groszek z marchewką
    1 litr wody
    4 łyżki żelatyny
    ząbek czosnku
    1 listek laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    sól

Delikatna galaretka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy sól, listek laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty ząbek czosnku. gotujemy aż mięso będzie miękkie i następnie kroimy go w kostkę. Jeżeli odparuje nam dużo wody, to dolewamy tyle by pozostał nam litr.
  • 2. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie dolewamy do niej trochę gorącego wywaru. Dokładnie mieszamy i wlewamy do pozostałego rosołu.
  • 3. Groszek, marchewkę i kukurydzę osączamy z zalewy i dodajemy do mięsa. Całość przelewamy do jakiegoś podłużnego naczynia, najlepiej do kartonu po soku, w którym wcześniej odetniemy wieczko. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
  • 4. Po rozcięciu kartonu galaretkę kroimy według uznania na grubsze lub cieńsze plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy