Delikatna zakąska z pstrąga

0 (0 ocen)

  • 20 min

Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna

  • 20 min

Składniki:

  • dwa filety z pstrąga
    papryka czerwona
    cytryna
    masło
    2 ząbki czosnku
    bagietka
    żółta papryka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

Delikatna zakąska z pstrąga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pstrąga kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Możemy również delikatnie oprószyć je ziołami. Na rozgrzanej patelni smażymy części pstrąga.
  • 2. Papryki kroimy na mniejsze części. Do rondelka nalewamy 25 ml wody i dokładamy paprykę. Chwilę gotujemy i blendujemy. Doprawiamy do smaku.
  • 3. 2/3 masła rozgniatamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Gdy dobrze się połączy z połowy formujemy małe kuleczki i odstawiamy je do lodówki
  • 4. Bagietkę kroimy, smarujemy masłem czosnkowym. Zapiekamy w piekarniku do momentu gdy grzanki będą kruche.
  • 5. Na bagietkę nakładamy odrobinę pasty paprykowej, następnie kładziemy pstrąga i ponownie pastę oraz pstrąga. Na to układamy kuleczkę z masła czosnkowego i wbijamy plasterek cytryny nadziany na wykałaczkę.

Porady

grzanki najlepiej podawać w podwyższonej temperaturze

Komentarze

Podobne przepisy