Delikatne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno.
Na koniec dodajemy cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
Ubijamy jeszcze przez chwilę aby cukry i żelatyna dobrze połączyły się ze śmietanką.
W blaszce ( 20 cm na 30 cm )układamy herbatniki. Wykładamy naszą śmietanową masę i dostawiamy do lodówki na około 2 godziny.
15 minut przed wyciągnięciem ciasta z lodówki robimy polewę . Czekoladę łamiemy na kostki wrzucamy do miski wlewamy mleko i całość wkładamy do mikrofali na 2 minuty i 30 sekund ( można zrobić to nad kąpielą wodną ja wolę w mikrofali ) po wyciągnięciu dokładnie mieszamy łyżką. Odkładamy do ostygnięcia. Nasze ciasto wyciągamy z lodówki wylewamy na nie naszą polewę , rozprowadzamy równo . Wkładamy do lodówki na całą noc.
Porady
Ciasto robi się krócej. Ja wypisałam 2,5 godziny , ponieważ policzyłam wraz odstawieniem ciasta na 2 godziny do lodówki aby mogło całe zgęstnieć.
Komentarze