Delikatne pierożki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne ciasto na pierożki które rozpływa się w ustach. A smak truskawek z jogurtem jest niebiański.

  • 30 min

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 1/2 kg mąki tortowej
    • 2 łyżki oleju
    • ciepła woda na połączenie ciasta
    • FARSZ:
    • 0,5 kg świeżych truskawek
    • cukier
    • dodatkowo:
    • truskawki do dekoracji
    • jogurt naturalny
    • listki melisy

Delikatne pierożki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać olej i wodę.
    • Zagnieść i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
    • Podzielić na kilka kawałków, każdy wałkować cienko i wykrawać z niego krążki o średnicy ok 5 cm.
    • Na środek krążka nakładać farsz.
    • Składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
  • 2. • Na wrzącą osoloną wodę wrzucać partiami pierogi, zamieszać.
    • Gdy podpłyną w górę, gotować jeszcze 2-3 minuty.
    • Gotowe wyjmować łyżką cedzakową.
    • Podawaj polane jogurtem naturalnym i truskawkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy