Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, bardzo delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone. Idealne na deser lub słodkie śniadanie.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 średnie soczyste gruszki
    125 g sera mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 jajka
    1 1/4 szklanki* mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    cukier puder (do posypania)
    olej

    *szklanka 250 ml

Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy